Centrum Železných hor

Kostelec u Heřmanova Městce [ Město nebo obec ]

Kostelec u Heřmanova Městce
Obec leží na železniční trati Přelouč - Prachovice asi 2 km od Heřmanova Městce, se kterým je též spojena státní silnicí III. třídy. Obcí protéká potok Podolka, na kterém v minulosti pracovalo několik mlýnů. Administrativně ke Kostelci přísluší též ZSJ Tasovice. Současný počet obyvatel činí 258. První písemná zmínka o Kostelci u Heřmanova Městce je z roku 1 257. Na návrší nad vsí stávala tvrz obehnaná vysokými valy a příkopy. V současné době zde stojí původní románský kostel sv. Petra a Pavla. Dnešní podoba je gotická z 2. pol. 14.stol. Okolo kostela je opevněný hřbitov, jehož součástí je též barokní márnice. Ve druhé pol. 19. stol. byla v Kostelci otevřena obecná škola. Na potoce pracovaly 3 mlýny. Vzhledem k výhodné krajinné poloze prochází obcí turistická stezka z Heřmanova Městce do Vápenného Podolu a dále do Seče. Turisticky zajímavá je urbanistická podoba sídla s dominantou kostela v zeleném masivu kopce. K rekreačním účelům slouží nový rybník u Vyžic. Důležitá je též dobrá dostupnost rekreačního areálu Konopáč, který nabízí možnost propojit tyto lokality sportovně rekreačního areálu.

Většina obyvatel vyjíždí za prací do Heřmanova Městce, Chrudimi, Pardubic a Prachovic. Občanskou vybavenost zajišťuje obchod smíšeného zboží a hospoda se společenským sálem.

Na katastru obce jsou rozsáhlé armádní sklady PHM. Kromě toho je v obci několik podnikatelských subjektů (elektro, zemní práce + autodoprava, lesnické práce, práce s koňmi,..). V obci je též bývalý areál JZD v současnosti využívaný jako garáže, dílny a sklady. Vzhledem k satelitnímu charakteru obce se neuvažuje s vymezováním nových ploch výrobního charakteru. Přes průběžný pokles počtu obyvatel jeví se současný stav jako stabilizovaný. Z těchto všech skutečností vyplývá, že prioritou rozvoje obce bude především cestovní ruch a satelitní bydlení v kvalitním přírodním prostředí.

Obecní úřad

Tel.: 469 696 342, e-mail: kostelec@mybox.cz . Úřední hodiny: úterý - 18.00 - 20.00

Starosta: Ing. Lubomír Jankovský, tel.: 469 695 914, 603 314 534

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.kostelec-u-hm.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 06.08.2022 v 14:35 hodin
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region