Centrum Železných hor

historie

Obce Bojanov, Ctětín, České Lhotice, Hodonín, Krásné, Křižanovice, Libkov, Liboměřice, Lukavice, Nasavrky, Seč se vzájemně domluvily na tvorbě společné koncepce a realizace rozvoje v oblastech ekologické, ekonomické, kulturní, sociální, sportovní a turistické , výstavby, hospodářské, údržby a ošetřování pietních míst a založili mikroregion "Centrum Železných hor".

Sídlo mikroregionu je v obci Krásné, v Nasavrkách a v Seči je turistické informační censtrum, v Nasavrkách je sídlo CHKO Železné hory.

Cílem sdružení je spolupráce, rozvoj a efektivní skloubení požadavků všech právnických osob ve všech oblastech života.

Mikroregion se rozkládá jižně od Chrudimi v centru CHKO Železné hory. V zimním období se v regionu s nadmořskou výškou 400 - 500 m. n. m. nachází řada běžěckých lyžařských tras. Je se zde mnoho kulturních a turistických zajímavostí např. naučná stezka údolím řeky Chrudimky, přehradní nádrže Seč a Křižanovice, přírodní rezervace a prales Polom, přírodní rezervace Kaštanka, Zubří , Krkanka, V Koutech, Polánka, Strádovské Peklo a Oheb, keltské oppidum v Hradišti, Slavická obora, zámek Nasavrky s množstvím výstav a koncertů, TV vysílač Krásné a jiné.
Celá oblast mikroregionu Centrum Železných hor je velice turisticky zajímavá, protkaná sítí značených turistických cest, cyklostezek a zimních běžeckých tras, svojí polohou nabízí mnoho možností navštívit další významná místa v blízkém okolí. ( např. skanzen Veselý Kopec, zámek a hřebčín ve Slatiňanech....)

Mikroregion Centrum Železné hory vznikl dobrovolným spojením 12 obcí (v současné době 11 obcí)  na území Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Sdružuje obce uvedené v " Rozhodnutí reg. č. RgZS 6/99 ze dne 29.9. 1999 vydané Okresním úřadem Chrudim - referátu vnitřních věcí.
člen
Železnohorského
regionu
logo: MAS Železnohorský region